Logo Universiteit Utrecht

Geschiedenis en Didactiek

Trainingen voor docenten

 

 

 

 

Workshop Oriëntatiekennis en historisch redeneren in een doorlopende leerlijn

Het nieuwe examen geschiedenis voor havo en vwo vraagt om een andere didactiek dan voorheen. Het ontwikkelen van oriëntatiekennis en historisch redeneren vereist een specifieke aanpak. In deze workshop bespreken we hoe er een doorlopende leerlijn van onderbouw naar bovenbouw ontwikkeld kan worden die aansluit bij de huidige exameneisen. We oefenen diverse werkvormen de daarbij ingezet kunnen worden.

Doelgroep: docenten geschiedenis havo/vwo

Trainers: Hanneke Tuithof

Datum: donderdag 19 januari  2017 (13.00 – 17.00 uur in de Uithof te Utrecht)

Informatie bij i.bleeker@uu.nl en opgave via aanmeldformulier

Kosten: € 150,-

NB. Deze workshop is vol! U kunt zich wel opgeven, want er zal bij genoeg belangstelling weer een workshop of studiedag over dit onderwerp aangeboden kunnen worden in mei 2017 of najaar 2017. 

 

Workshop het nieuwe examen voor Havo-leerlingen

Sinds mei 2015 moeten havo-de leerlingen tien tijdvakken en drie Historische Contexten kennen. Voor de havo-leerlingen is het een hele opgave om tien tijdvakken te overzien. We bespreken wat het nieuwe eindexamen betekent voor de examentraining. Er zal ook aandacht besteed worden aan de didactiek van de Historische Contexten en we oefenen werkvormen die geschikt zijn voor de examentraining. Er wordt aandacht besteed aan de actuele ontwikkelingen , omdat er waarschijnlijk voor het examen in 2018 een aantal voorbeelden en tijdvakken geschrapt worden voor het Centraal Examen havo.

Doelgroep: docenten geschiedenis havo-bovenbouw

Trainer: Hanneke Tuithof

Datum: woensdag 22 maart 2017 (13.00 – 17.00 uur in de Uithof te Utrecht)

Informatie bij i.bleeker@uu.nl en opgave via aanmeldformulier

Kosten: € 150,-

 

Vmbo-conferentie over het examen geschiedenis 

U wilt uw leerlingen zo effectief mogelijk voorbereiden op het eindexamen geschiedenis. De jaarlijkse vmbo-conferentie is erop gericht u te voorzien van tips en concreet lesmateriaal zodat u de geschiedenislessen goed laat aansluiten op het examen­programma en leerlingen goed voorbereid zijn op het examen. In alle lezingen en workshops krijgt u tips en materiaal die aansluiten bij het examenprogramma. De conferentie is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN en Prodemos, met waarschijnlijk als thema’s Staatsinrichting en vakdidactiek. Voor het definitieve programma en opgave zie de homepage van deze website (knop bovenaan) of  www.uu.nl/onderwijsadviesentraining/geschiedenis .

Doelgroep: docenten geschiedenis vmbo

Diverse workshops en lezingen

Datum: 3 november 2017 (10.00 – 16.30 uur in de Uithof te Utrecht)

Kosten: € 220-