Geschiedenis en Didactiek

Lesmateriaal

Het gestolen graan

Door:

Tijdvak:
Historisch denken:
Kernbegrippen: / /

Intro
Het is laat in de middag in de zomer van het jaar 750, wanneer graaf Egibald zijn vrije boeren belasting laat betalen. Eén voor één komen de boeren langs om hun pacht in te leveren, sommige met veel tegenzin. Egibald vraagt de boeren iedere maand drie zakken met graan in te leveren. Door de rentmeester wordt alles opgeschreven. Iedereen heeft die middag zijn graan ingeleverd en gaat weer terug naar hun land.
De horigen komen net van het land af en gaan terug naar hun kleine boerderijen. De volgende ochtend komt graaf Egilbald terug naar zijn opslagplaats en ontdekt dat één van zijn zakken is gestolen! Snel rent hij naar zijn landhuis en roept naar zijn vrouw: “Mijn graan is gestolen!” Dit vergeeft Egilbald de dief nooit meer, hij zal de dief ontmaskeren!
Het mysterie Wie heeft het graan gestolen? Wat is de reden voor de diefstal?

Informatie
In de brugklas wordt het hofstelsel weergegeven als een economisch systeem; een domein dat als een autarkie te werk gaat. Vaak wordt het sociale aspect hierin onderbelicht, hoewel die vrij duidelijk aanwezig was. Leerlingen behandelen wel de rechten/plichten van een vrije/horige boer, maar hier wordt niet dieper op in gegaan. Een werkvorm als een mysteriespel is perfect te gebruiken om leerlingen bewust te maken van de sociale verschillen tussen horige en vrije boeren. Daarnaast maken ze kennis met de gang van zake op een domein.
Leerlingen hebben bovendien vaak moeite met het selecteren van primaire en secundaire bronnen om een probleem of vraagstelling op te lossen. Om het mysterie op te kunnen lossen zullen ze deze vaardigheid moeten toepassen en dus ontwikkelen (met behulp van een klasgenoot). Naast de vaardigheid van bronnen selecteren moeten zij dus ook de vaardigheid ‘samenwerken’ toepassen.

Het mysteriespel – Het gestolen graan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.