Logo Universiteit Utrecht

Geschiedenis en didactiek

Prachtopdracht!

Op woensdag 3 april 2019 werd de eerste Prachtopdracht-bijeenkomst georganiseerd, om met andere geschiedenisdocenten activerende opdrachten te delen, bespreken en verbeteren. Echte prachtstukken zijn besproken en hierna op deze website geplaatst. Kijk eens onder andere bij: Rick JongenotterLieke PietersRogier Spanjers en Marjolein Hartman!

Update lesmateriaal en oproep nieuw materiaal

Wil je graag elke twee maanden per e-mail een update van het lesmateriaal? Stuur dan een mailtje naar h.tuithof@uu.nl. Opdracht uitgeprobeerd in de klas? Laat dan een reactie achter bij de opdracht, zodat deze verbeterd, aangepast of nog eens onder de aandacht gebracht kan worden. 

Uitgelicht in december: educatieve masterscriptie

Pieter Mannak is docent geschiedenis en deed tijdens zijn master onderzoek naar de invloed van het spelen van historische games op historisch redeneren. Videogames zetten aan tot actief leren, kritisch denken en bevorderen samenwerking. Deze vaardigheden hebben studenten nodig voor hun academische en professionele carrière. Leerlingen bewegen tot historisch redeneren is echter een complexe activiteit. Zij hebben vaak een eendimensionaal beeld van de geschiedenis. Mannak schreef hierover zijn educatieve masterscriptie, waarvan een longread is gepubliceerd in Kleio (2019 4)Mannak Games helpen met historisch redeneren.

Welkom op de website geschiedenis en didactiek

Op deze website is lesmateriaal te vinden voor het vak geschiedenis in het Voortgezet Onderwijs. Het lesmateriaal is opgenomen in een database. De algemene zoekfunctie bovenaan is ook handig om te gebruiken!

U kunt lesmateriaal opsturen voor de databank en u kunt reageren op opdrachten die u heeft gebruikt! Daarnaast vindt u op deze website informatie en links. 

Deze website met database is een initiatief van Hanneke Tuithof, vakdidactica geschiedenis aan Universiteit Utrecht en lector bij Fontys. Zij leidt docenten geschiedenis op, biedt trainingen en nascholing aan en doet onderzoek naar de vakdidactische kennis van geschiedenisdocenten. Deze website is gemaakt in samenwerking met Pim Renou. Joyce van Os is de eindredacteur van de website. 

 

foto hanneke_tuithof (1)