Geschiedenis en Didactiek

GeschiedenisLokaal

Lokale historische bronnen voor het onderwijs

GeschiedenisLokaal maakt historische bronnen van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen op een overzichtelijke manier toegankelijk. Leerlingen, studenten, docenten en lokale bewoners krijgen hierdoor zicht op de historie van hun dorp of stad. De straten waarin zij dagelijks lopen, fietsen of rijden blijken vaak een interessante geschiedenis te hebben. Via GeschiedenisLokaal komt die historie dichterbij en opnieuw tot leven.

GeschiedenisLokaal is opgericht voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van Nederland, maar in het bijzonder voor:

  • leerlingen
  • studenten
  • docenten
  • lokale bewoners
  • historici uit het hele land

De bronnen

De bronnen op GeschiedenisLokaal zijn afkomstig van regionale erfgoedinstellingen. Onder de bron staat de herkomst beschreven. Bezoekers van het GeschiedenisLokaal kunnen de bronnen downloaden en gebruiken in presentaties, opdrachten en werkstukken. Bij iedere bron staat aangegeven uit welk tijdvak de bron komt. 

GeschiedenisLokaal maakt gebruik van de tien tijdvakken. Bij iedere bron staat aangegeven uit welk tijdvak de bron komt. Via de homepage kun je een tijdvak kiezen. Ook kun je via het bronnenoverzicht filteren op tijdvak.

Kortom, super interessant om in de les te gebruiken en het met leerlingen over historische bronnen te hebben uit de regio!

Link naar de website met interactieve kaart: GeschiedenisLokaal