Duitsland in Europa 1918-2008
Historische contexten
In schooljaar 2017–2018 heeft een commissie bestaande uit docenten en vakdidactici zich gebogen over de syllabus voor de eindexamens geschiedenis havo en vwo. Van het College voor Toetsen en Examens had zij de opdracht gekregen om onderhoud te plegen aan de bestaande syllabus. Dat heeft geresulteerd in een zevental nieuwe of herziene contexten. Deze vormen de basis voor het centraal eindexamen geschiedenis vanaf 2021 (havo) en 2022 (vwo). Dr. Hanneke Tuithof was voorzitter van de syllabuscommissie en heeft een artikel geschreven over de totstandkoming van de historische contexten. Dit artikel kunt u hier downloaden: Nieuwe Historische Contexten voor de eindexamens van havo en vwo_uit bundel Duitsland 1918-1991 DIA
Workshop historische context Duitsland in Europa 1918 – 1991

De workshop ‘Duitsland in Europa’ hebben we gegeven in samenwerking met dr. Jacco Pekelder (Professor and Director Centre of Netherlands-Studies, University of Münster).
PowerPoints:
– JP Deelvraag 1
– JP Deelvraag 2
–JP Deelvraag 3
Voorbeeldvragen:
–GS_vwo_Voorbeeldvragen_Duitsland_2022
–voorbeeldvragen_CE_geschiedenis_havo_historische_context_Duitsland_in_Europa
Syllabus:
–Syllabus_geschiedenis_vwo_2023_versie_2_0915
–Syllabus_Geschiedenis_Havo_2023_versie_def
Verschil havo en vwo: hc duitsland verschillen havo en vwo
Werkvormen
Tijdens onze workshops proberen we onder leiding van Hanneke Tuithof verschillende werkvormen uit die passen bij de historische context. Uit die besprekingen zijn enkele interessante opmerkingen gekomen. Hieronder kunt u de verschillende werkvormen downloaden en lezen welke opmerkingen collega’s bij deze werkvormen hebben gemaakt.
Opdracht uit Duitsland bundel van het Duitsland Instituut Amsterdam:
Opdracht 1 ‘Nazi-ideologie & Volksgemeinschaft’:
–Duitsland_Opdracht_01
-Het begrip Volksgemeinschaft is een begrip waar je veel aan op kunt hangen. Dus moeite waard om aandacht aan te besteden.
Opdracht 2: ‘Heimatvertriebene’:
–Duitsland_Opdracht_02
-Lastig begrip om te kunnen uitleggen in de Context, vooral voor de havo.
-Differentiatie is bij deze opdracht goed mogelijk, bijvoorbeeld het eerste gedeelte voor iedereen en het tweede gedeelte ter verdieping.
-Bronnen zouden ook goed bruikbaar kunnen zijn in een SE-toets.
Opdracht 3 ‘1968 en de Rote Armee Fraktion’:
–Duitsland_Opdracht_03
– alleen stof voor vwo.
-Goed te gebruiken om te differentiëren.
– Er is ook een aflevering van In Europa waar RAF leden worden geïnterviewd, misschien komt er ook nog een korte versie op de YouTube pagina van In Europa.
Opdracht 4 ‘De val van de Muur’:
–Duitsland_Opdracht_04
– Bij opdracht 4 zou je rubrics maken zodat de leerlingen elkaar kunnen beoordelen en zodat je zelf niet alles hoeft na te kijken.
-Voor de vwo blijft deze opdracht wel veel hangen in reproductie. Deze opdracht zou je dan juist als docent verder kunnen uitdiepen.
Opdracht 5 ‘Maak een historische krant’:
–Duitsland_Opdracht_05
-Praktische tip bij opdracht 5 is om eens te kijken naar de website: https://www.nieuwstool.nl/.
-Deze opdracht zou je ook in veel andere tijdvakken kunnen gebruiken.
-Tijdrovende opdracht, je kunt het ook beperken tot het schrijven van één krantenartikel.
Opdracht 6 ‘Ontwerp een tentoonstelling’:
–Duitsland_Opdracht_06
-Praktische tip bij opdracht 6 is om eens te kijken naar de website: https://cospaces.io/edu/. Helemaal handig wanneer je leerlingen gewend om digitaal te werken.

Overige werkvormen:
–2.2 Kwamen de Nazis legaal aan de macht – mysterie
–2.2 Kwamen de nazi’s legaal aan de macht
–Factoren machtsovername nazi’s
–Instagram-bio Koude Oorlog
–kaartjes HC Duitsland
–Maarten-Streef-HC-Duitsland-handleiding
–Maarten-Streef-Mysterie-HC-Duitsland-docentenversie
–Maarten-Streef-Mysterie-HC-Duitsland-leerlingenversie
–Verdiepingsopdracht-Tijdbalk-Duitsland
Hopelijk kunnen jullie deze werkvormen gebruiken in jullie lessen. Bijgestelde versies zouden wij graag ontvangen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere werkvormen bij de Historische Context Duitsland horen.
Didactische tips en suggesties
- Op de site van het Duitsland Instituut Amsterdam staat heel veel mooi materiaal en achtergrond informatie over de Duitse geschiedenis. Kijk eens op: https://duitslandinstituut.nl/naslagwerken.
-Thema nummer van de Kleio over de Historische Context Duitsland met inhoudelijke artikelen, didactische tips en oefenvragen.
-Filmtips bij de Historische Context zijn: Goodbye Lenin, Das Leben der Anderen, deze films zijn via verschillende streamingdiensten te bekijken. Een tip voor een serie is Babylon Berlin op Videoland over Duitsland in de jaren ’20 en ‘30. - NOS terugblik op de val van de Muur en de Duitse hereniging met daarin de toespraak van Willy Brandt: https://www.youtube.com/watch?v=CETAG80rfoQ. Met mooie archiefbeelden en Nederlands commentaar.
- Jullie hebben een bronnenbestand gekregen die zijn verzameld door Jacco Pekelder. Deze bronnen kun je gebruiken om te behandelen tijdens je lessen of eventueel om (oefen)examenvragen mee te maken. Bronnen Hanneke Pekelder 2020
- Tip van Tim van der Heiden is de aflevering van Andere Tijden over de voetbalwedstrijd tussen Oost- en West-Duitsland tijdens het WK ’74. Er gingen 1500 streng geselecteerde supporters mee naar Hamburg, onder wie 150 Stasi-spionnen. In Andere Tijden de geheimen van Aktion Leder, en andere ongelooflijke verhalen uit het DDR-voetbal. https://www.anderetijden.nl/aflevering/387/Duitse-broederstrijd
- Andere Tijden aflevering over Sigurd von Ilsemann, de adjudant van keizer Wilhelm in Doorn zat. Gaat over die dagboekfragmenten. https://anderetijden.nl/aflevering/108/Adjudant-van-de-keizer.
- Op 10 november 1918 hield sergeant Pinckaers (uit Gronsveld) het gezelschap van de Duitse keizer Wilhelm II staande aan de grens aan het Withuis te Eijsden. Ter herrinnering aan dit einde aan de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden hebben we een bier gebrouwen met de naam Sergeant Pinckaers.
- Interview met Patrick Dassen over zijn boek over de Weimarrepubliek. https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/5a2b5244-0acf-45ff-b770-a700470337cb/2021-11-17-de-weimarrepubliek-een-kwetsbare-democratie
Links en websites
- In de Actief Historisch Denken bundels staan veel opdrachten die bruikbaar zijn bij de historische contexten. Op deze site kun je ook de China werkvorm van Koen vinden. Kijk voor die bundels op de website van Koen Henskens: https://koenhenskens.jimdofree.com/