Geschiedenis en Didactiek

24 januari 2025: Taalgericht en GenAI

Taalgericht geschiedenisonderwijs bovenbouw, met Hanneke Tuithof en Ronald Veenstra (09.30 – 12.45)

Taalgericht geschiedenisonderwijs is een populair onderwerp. Eerder boden we een basisworkshop aan, die we nu hebben vernieuwd naar een workshop over taalgericht onderwijs in de bovenbouw. De eerste keer dat we deze workshop gaven, op 18 oktober 2024, was het een groot succes! Daarom bieden we de workshop opnieuw aan op 24 januari.

In deze workshop besteden we bijzondere aandacht aan het ontwikkelen van schrijfvaardigheid voor toetsing en het omgaan met de gevolgen van het opnemen van de kenmerkende aspecten in het examen. Ook in deze vernieuwde workshop koppelen we theoretische inzichten aan praktische toepassingen.

Generatieve AI in het onderwijs, met Pim Renou en Pieter
Mannak 
(13.15 – 16.30)

Generatieve AI in het onderwijs

Wat hebben Che Guevara, Nelson Mandela en Mahatma Gandhi met elkaar gemeen? Met generatieve AI kun je deze historische figuren tot leven wekken en hen laten spreken over actuele onderwerpen in de klas. Dit is slechts één voorbeeld van hoe je generatieve AI kunt inzetten om je geschiedenislessen te verrijken. Maar generatieve AI kent ook uitdagingen. Wat doe je bijvoorbeeld met leerlingen die hun hele verslag hiermee schrijven?

In deze workshop besteden we aandacht aan deze kwesties. Pim Renou en Pieter Mannak,
twee experts op het gebied van generatieve AI, nemen jullie mee in deze fascinerende wereld en bieden praktische handvatten om met deze complexe realiteit om te gaan. Tijdens de workshop ga je zelf aan de slag met generatieve AI en ontdek je de mogelijkheden en beperkingen ervan.

Alle workshops worden aangeboden met iets te eten en drinken. Bij de ochtendworkshops is lunch inbegrepen.