Logo Universiteit Utrecht

Geschiedenis en didactiek

Blog

De Conferentie

In januari begint het al te kriebelen. Zodra de 1e zalen zijn gereserveerd en de advertentie is opgemaakt, gaat het jeuken. Voor ik het weet beheerst het mijn volle aandacht en gedachten: er is geen ontsnapping meer mogelijk. ’s Nachts wakker worden en bedenken dat je niet moet vergeten om nog die 2 reversmicrofoons voor de sprekers te regelen en uitgever M. mailen dat hij zijn boeken wel op tijd moet opsturen. En o ja heb ik wel genoeg kroketten besteld?

En dan na maanden voorbereiden is het zover; de dag van de conferentie voor de vmbo docenten geschiedenis is aangebroken. Alhoewel  die in je hoofd al een aantal uren geleden was begonnen met warmdraaien, toen ik tevergeefs probeerde in slaap te komen.

Om half 8 stap ik een vrijwel leeg Ruppert gebouw binnen. De koffie is helaas nog niet gearriveerd. De opbouw kan beginnen. Samen met de trainer beginnen we fijn alle tafels te sjouwen naar de desbetreffende plekken. Pfff, nu al verhit. De 1e studenten druppelen binnen. Zodra de badges op alfabet zijn neergelegd staat daar ineens de eerste deelnemer voor de balie. Of zijn badge al klaarligt? De eerste uitgever dient zich ook aan: een uur te vroeg maar wel zeker van de mooiste plek! Binnen een uur staat de hal vol met 180 enthousiaste docenten die er zin in hebben om hun leerlingen voor te bereiden op het examen geschiedenis vmbo! Vele bekende gezichten schudden elkaar de handen en zeggen mij enthousiast gedag, ik weet toch nog wel wie hij is…

Een lezing over de Europese Unie, Staatsinrichting en Midden-Oosten en een paar didactische workshops waar o.a. de docent leert om een mooie powerpoint aan zijn leerlingen voor te schotelen en hoe hij leerlingen leert om staatsinrichting leuk te gaan vinden verder, zitten we met z’n allen aan de broodjes kroket. Met volle monden wisselen de docenten gesprekken en ervaringen over de conferentie uit. Ben jij hier ook alweer voor het 7e jaar of is dit je 1e jaar? De meesten zijn het er ook dit jaar weer over eens; dit is toch de conferentie waar de vmbo docenten ieder jaar weer naar uitkijken en de organisatie is ook dit jaar weer top geregeld!

En o ja, de broodjes kroket zijn op, kunnen die nog wel even worden aangevuld?

Iris Bleeker-Beers

April 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veiligheidsvraag (antispam) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.