Geschiedenis en Didactiek

Lesmateriaal

Bronopdracht Constantijn de Grote

Door:

In deze bronopdracht wordt de relatie tussen Constantijn de Grote en het Christendom onderzocht. Gemaakt door Spiko Veeneman.

Mysterie Constantijn – Spiko Veeneman

2 reacties to “Bronopdracht Constantijn de Grote”

  1. Jan van Doren

    Hoewel ik deze werkvorm niet heb kunnen uitvoeren, ziet deze werkvorm er veelbelovend uit: er wordt op gedegen wijze geoefend met het beoordelen van de betrouwbaarheid van bronnen en de bevooroordeling van verschillende auteurs. Het lijkt mij wel van groot belang dat een opdracht als deze voorafgegaan wordt door een uitgebreidere uitleg over het beoordelen van de betrouwbaarheid van bronnen (wat in de bovenbouw vast plaatsgevonden heeft). Hier zou ik wellicht zelf nog wat meer aandacht voor vragen in de verantwoording van hun antwoord die de leerlingen uiteindelijk moeten geven: waarom verkiezen zij bepaalde bronnen boven andere en wat heeft de achtergrond van de auteur hier bijvoorbeeld mee te maken? Ook zou ik wellicht de bronnen up to date brengen met de huidige tijd en niet meer van zulke verouderde literatuur gebruiken. In de basis echter een leuk en leerzaam mysterie!

    Beantwoorden
  2. Gijsbert Roeleveld

    Ik heb Constantijns Mysterie in aangepaste versie uitgevoerd, dat was ook een succes. Ik wilde maar een deel van de les gebruiken voor deze mysterie, dus ik heb het aantal bronnen teruggebracht naar ongeveer 20. Op deze manier duurde de werkvorm een stuk korter, maar toch kregen de leerlingen inzicht over de reden van Constantijns bekering

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.