Logo Universiteit Utrecht

Lesmateriaal

De rechtszaak van Lodewijk XVI

Door:

Door de Franse Revolutie veranderde Frankrijk van een absolutie monarchie in een constitutionele monarchie in 1791. De koning was kort daarvoor gevlucht, maar werd bij de Franse grens opgepakt en gevangengezet in Le Temple. In de tussentijd voerde Frankrijk oorlog tegen Oostenrijk en Pruisen. Het volk verzette zich tegen de invallers en de radicale revolutionairen namen de macht over. Ze doodden iedereen die verdacht werd van heulen met de vijand. Op 21 september werd het koningschap afgeschaft en verloor Lodewijk al zijn titels en privileges. Hij ging door het leven als burger Capet. Hij werd beschuldigd van landverraad en ter dood veroordeeld.

De klas gaat het tribunaal dat Lodewijk XVI veroordeelde naspelen. Zie het onderstaande pdf-bestand voor de spelregels!

Rik Mets De rechtzaak van Lodewijk XVI

12 reacties to “De rechtszaak van Lodewijk XVI”

1. Nicky

Hoi Krista, leuke opdracht! Zou je de uitgebreide opdracht naar me op willen sturen? (n.post@spieringshoek.nl) Bedankt!

Beantwoorden
  2. Krista

Hoi, ik heb deze opdracht uitgebreid met argumenten voor de leerlingen. Belangstelling? Laat maar weten! Het was best leuk om de leerlingen 2K hiermee aan het werk te krijgen, zeker toen een jongen spontaan vroeg wat er na de onthoofding van Lodewijk gebeurde met Frankrijk….

Beantwoorden