Lesmateriaal
Het seculiere paradigma: Omstreden Zaken
Door: Omstreden Zaken
Historisch denken: Continuïteit en verandering / Feiten en meningen / Hoofdzaken/bijzaken / Oorzaak en gevolg / Standplaatsgebondenheid en contextualiseren
Kernbegrippen: Feiten en meningen / secularisme
Omstreden Zaken is een platform voor docenten die hun leerlingen willen inspireren met lessen over de rol van religie in de samenleving. Lees hier verder: https://omstredenzaken.nl.
Deze opdracht gaat over het seculiere paradigma en cultureel secularisme. Cultureel secularisme is de ideologische verwoording van wat men seculier acht. De invulling van deze ideologie is een historisch onderbouwd plaatsgebonden collectief idee van wat de rol van religie behoort te zijn in een dominant seculiere samenleving. Cultureel secularisme verschilt per land, per generatie en per individu.
In de Nederlandse context heeft de culturele seculiere ideologie een bijzondere wending gekregen toen Pim Fortuyn seculiere progressieve waarden, zoals gendergelijkheid, tegenover de ‘terugkeer van religie’ (islam) zette. In de tijd waarin Samuel Huntingtons Clash of Civilizations? (1993) overal gelezen werd in de politieke kringen van het Westen, kwam Pim Fortuyn ten tonele in het Nederlandse politieke landschap.
Niveau: bovenbouw havo/vwo/eindexamen
De verdiepende tekst over dit onderwerp is hier te lezen: Het seculiere paradigma.
Geef een reactie