Geschiedenis en Didactiek

Lesmateriaal

HC Republiek ordenen gebeurtenissen

Door:

De leerlingen werken in groepjes van 2 of meer leerlingen. Elk groepje krijgt de bladen met de afgedrukte kaartjes. Ze kunnen deze uitknippen en op grote vellen plakken.

De bedoeling van deze werkvorm is dat leerlingen verbanden gaan leggen tussen begrippen, gebeurtenissen, personen en kenmerkende aspecten. De exacte jaartallen zijn hier minder van belang.

De docent kan 1 setje kaartjes lamineren en voorzien van magneetstrips om leerlingen eerst op het bord de kaartjes te laten ordenen. De docent kan al vragend en coachend leerlingen helpen om de verbanden zichtbaar te maken. Met een stift kunnen pijlen of andere tekens worden toegevoegd om de verbanden de accentueren (zie afbeelding).

Tijdsduur: ongeveer 2 lesuren

Hanneke Banine – HC Republiek gebeurtenissen ordenen

Hanneke Banine – Toelichting ordenen gebeurtenissen HC Republiek

2 reacties to “HC Republiek ordenen gebeurtenissen”

 1. Frank Knol

  Echt een topopdracht. Ik heb het hier en daar aangepast. Ik gebruik het voor de tweede klas vwo. Ik doe vooral de opstand.
  De leerlingen zijn fanatiek bezig

  Beantwoorden
 2. Sonja Van Endert

  Een prachtige opdracht!!! Ik heb deze een aantal keren (tijdens corona) digitaal laten maken in een groepswerk, maar op papier, plakken en met kleuren werken blijft het best hangen op langere termijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.